top of page

Informació General

Accés als estudis superiors

  • Cada país té el seu sistema educatiu, el qual pot assemblar-se més o menys al nostre, amb les seves particularitats i exigències. Una bona dedicació als estudis permet obtenir uns millors resultats, la qual cosa obre moltes portes i ajuda a poder seguir l’itinerari formatiu desitjat.

​

  • Cal informar-se bé dels passos que cal seguir per inscriure’s a un centre educatiu d’un altre país, els terminis, tràmits i documents necessaris. Preparar-ho amb temps evita que s’hagi de córrer a última hora i que es cometin errors que poden repercutir negativament en l’acceptació al centre educatiu escollit.

 

Visat/entrada al país

  • És imprescindible que en el moment de marxar la nostra documentació (DNI o passaport) segueixi vigent i, si pot ser, que no caduqui mentre estiguem a l’estranger. Renovar el DNI o el passaport pot ser una bona opció si la data de caducitat és propera.

​

  • Per entrar a països membres de la UE només cal el passaport o el DNI. L’entrada a països d’altres continents o que no formin part de la UE requereix sovint un visat. El procés de tramitació d’un visat pot allargar-se setmanes i mesos, per això és tant important preparar l’estada a l’estranger amb temps suficient, preveient imprevistos com un retard en la tramitació del visat.

 

Assistència mèdica

  • Pels estudiants de països membres de la UE es necessita la targeta sanitària europea.

​

  • En cas de disposar d’una assegurança mèdica privada cal comprovar quines són les cobertures i quines condicions hi ha en cas d’estar a l’estranger.

 

Buscar habitatge

  • A l’hora de buscar habitatge cal tenir en compte les diferents opcions:
     

    • Residència d’estudiants: ofereixen la possibilitat de llogar una habitació, individual o compartida. A més a més, sovint ofereixen packs que inclouen vals culturals o pel menjador, assegurança mèdica… Convé consultar lapàgina web del centre educatiu escollit per conèixer els detalls de la residència d’estudiants. L’avantatge de les residències és que ofereixen una certa seguretat, sobretot les primeres setmanes gràcies als serveis complets que proporcionen. Generalment tenen places limitades i cal informar-se bé dels terminis d’inscripció i els preus.
       

    • Pis compartit: és l’opció més habitual entre els estudiants. Facilita el contacte social, la pràctica de la llengua i és més econòmic que viure sol en un pis. Els principals inconvenients són els problemes de convivència que poden sorgir si no hi ha bona sintonia amb els companys de pis. En un pis compartit cada estudiant té la seva habitació (també pot ser que hi hagi alguna habitació més gran i que aquesta es comparteixi entre dues persones). La cuina, el lavabo i el menjador es comparteixen, així com les despeses de llum, aigua i gas. La mateixa universitat disposa, generalment, d’una borsa de pisos d’estudiants o d’una llista de pàgines web més populars per buscar pisos compartits.
       

    • Pis/apartament: és l’opció ideal si es necessita tranquil·litat i estar sol. La millor opció és concretar l’habitatge abans de marxar a través d’internet però si es busca des del país de destí, es poden consultar els diaris locals. És important fixar-se si el preu del lloguer inclou o no les despeses adicionals (llum, gas, aigua, telèfon, assegurances...), que poden pujar fins un 50% del lloguer net. A més a més, en la majoria de casos cal dipositar una finaça equivalent a un o dos mesos de lloguer. Els propietaris o l’agència immobiliària poden exigir comprobants dels ingressos econòmics o garanties conforme es podrà pagar el lloguer.
       

    • Solució provisional (alberg juvenil, hotel…): en cas de marxar a l’estranger sense haver lligat el tema de l’habitatge es pot optar per passar unes setmanes en un alberg juvenil. Els preus solen ser força econòmics i habitualment també ofereixen menús a preus reduïts.
       

  • Es convenient marxar a l’estranger amb l’habitatge lligat, és a dir, sabent on aniràs a dormir. La cerca d’habitatge es pot fer per internet i contactar amb els llogaters o els companys de pis per correu electrònic o Skype. També hi ha l’opció de passar les primeres setmanes en un alberg juvenil o hostal mentre s’acaba de buscar i concretar un habitatge estable.
     

  • L’habitatge en ciutats universitàries acostuma a tenir una gran demanda, per això la necessitat de buscar-lo amb temps.
     

  • L’oficina d’acollida o internacional de la universitat ens pot ajudar a trobar un habitatge.

 

Despeses/financiació

  • Realitzar una estada a l’estranger representa uns costos força elevats però hi ha maneres de trobar finançament per tal de poder viure aquesta experiència tan recomanable.
     

  • Les beques són una de les opcions. És aconsellable que si es té interès en marxar a l’estranger es comencin a buscar beques un any abans. La cerca per internet és una de les opcions, així com consultar al servei administratiu de la universitat. Cal estar atent perquè no se’ns passin els terminis i per presentar tota la documentació que es demani.
     

  • Planificar les despeses mensuals ens pot ajudar a fer una previsió dels diners que necessitarem i alhora ens servirà de guia un cop a l’estranger per no gastar més del compte i així evitar ensurts.

 

Treballar

  • Buscar una feina compatible amb els estudis és una altra manera de finançar una part de les despeses. En els països membres de la UE es pot treballar sense problemes (tot i que cal informar-se sobre els límits d’hores treballades i consultar si es poden realitzar treballs com autònom). En canvi, en països d’altres continents o que no siguin membres de la UE solen existir restriccions i prohibicions pel que fa al treball. Cal informar-se bé abans de marxar de quines són les feines que es poden realitzar i en quines condicions.
     

  • Feines per estudiants:

    • Cambrer, Ajudant en fires comercials, Missatger exprés en bicicleta, Ajudant d’oficina, Cangur, Servei de neteja
       

  • Treballar a mitja jornada no cobreix la totalitat de les despeses d’una estada a l’estranger, cal tenir-ho en compte. A més a més, treballar pot afectar al rendiment acadèmic, per tant cal estar segur de poder compaginar les dues coses.

 

bottom of page